Dette året har det vært flere branner som har vært påsatt på Holmlia, i tillegg til en del villmannskjøring på mopeder, og minst en moped som har blitt meldt stjålet. Hva kan gjøres for å få en stans i disse hendelsene?

Vestskrenten borettslag, 16. mai 2020. Video: Oslo Syd Mediehus

Året 2020 har opplevd en trist utvikling for Holmlia og nærområdene rundt. Her kommer en tidslinje hvor vi har plukket ut episodene hvor det er grunn til å tro at det er mennesker som står bak, grunnet vitnebeskrivelser og bevis på områdene.

Påtente branner på Holmlia

Mandag 23. mars: Det var et mindre branntilløp i Vestskrenten borettslag, på baksiden av blokken som huser Nordåssløyfa 2, 4 & 6. Skadene begrenset seg til et par panelbord. Saken ble politianmeldt og henlagt. I senere tid har det vist seg at området hvor brannen oppsto, har blitt flittig brukt til å røyke cannabis og drive med andre narkotiske stoffer. Det har blitt funnet flere tomflasker, lightere, tomme sigaretter, også kalt “mekke-sigg”, samt gjennomsiktige poser med rester av hasj, og tomme valium-pakker.

Foto: Oslo Syd Mediehus

Torsdag 30. april: Noen fiklet med bensinlokket/tanken til en bil som stod parkert i garasjen under Nordåssløyfa 8, i Vestskrenten borettslag. Skadene begrenset seg til en bil, og røykutviklingen ble raskt slått ned av både naboer og brannvesenet.

Lørdag 16. mai: Rundt klokken 19:00 ble brannvesenet oppringt i forbindelse med røykutvikling i samme garasjeanlegg, under Nordåssløyfa 8. I løpet av sekunder var det overtent, og blokken måtte evakueres mens brannvesenet jobbet på stedet. Det viste seg at noen hadde tent et bål i garasjen, som videre spredde seg til noen bildekk, og videre til en el-bil som ble totalvrak. En leilighet er ubeboelig, og eierne har måttet flytte til en annen leilighet midlertidig. Se videoklipp av brannen øverst i innlegget.

Innsiden av garasjen. Foto: Oslo Syd Mediehus

Som resultat av brannene i Vestskrenten borettslag, ble det gjennom digital generalforsamling i juni, vedtatt at det skal monteres kameraovervåkning, samt at det ikke er tillatt å lagre bildekk i garasjen lenger.

Mandag 29. juni: På kvelden fikk brannvesenet melding om at det brant i eller ved ballbingen ved siden av Lusetjern barneskole. Det viste seg at det var en moped som hadde brent ned til grunnen. Se video av slukningsarbeidet under.

Lusetjern Skole. Video: Oslo Syd Mediehus

Onsdag 1. juli: Like før midnatt brant det igjen i en moped. Denne gangen i Rosenholmveien. Episoden er såpass fersk så vi har verken video eller bilder av hendelsen. Men at det er to mopedbranner på så kort tid, betyr at vi kan utelukke at begge to har “selvantent”.

Tyveri og hærverk av sykler

I ett innlegg vi skrev tirsdag 30. juni, advarer vi også mot hærverk og tyveri av sykler, da det har kommet informasjon gjennom sosiale medier om flere sykkeltyverier på Kolbotn, i tillegg til en TikTok-trend som går ut på å løsne forhjulet på parkerte sykler, som fører til at sykkeleieren risikerer å havne i en alvorlig ulykke om/når sykkelhjulet faller av. Det samme har blitt meldt om styret på vanlige sparkesykler. Flere, og da hovedsaklig barn og unge, har blitt offer for sånn type hærverk de siste ukene på landsbasis. Da mange har fått løsnet hjulet mens sykkelen har stått parkert utenfor skolen.

Sykler ligger strødd. Foto: Merethe Jakobsen

Syklene på bilde som Jakobsen tok, ble funnet ved Parsellhagen ved Holmlia Senter 3. juli 2020. Den store sykkelen på bildet viste seg å være stjålet, og da eieren kom for å hente den, var den igjen borte. Senere på dagen ble sykkelen igjen funnet, og levert på døra hjemme hos en lykkelig eier. Den lille sykkelen har vi ikke noen informasjon om, men sjansen er stor for at den også har blitt stjålet.

Da vi tok en rundtur på Holmlia, bare rundt Parsellhagen passerte vi fem sykler som lå henslengt i veikanten eller i grøften. Både store og små sykler, og det er nok noen eiere der ute som savner syklene sine.

Villmannskjøring og stjålne mopeder

I juni har det også ved gjentatte anledninger, blitt lagt ut informasjon i Facebook-gruppen Engasjerte Holmlianere om mopeder som har kjørt rundt på gangveiene på Holmlia, i stor fart. Til tider har også to stykker sittet på mopedene. Minst en av dem har blitt meldt stjålet fra Kolbotn rett utenfor Oslo. Andre mopeder har stått på eiere bosatt i området, men de har ikke blitt meldt stjålet. Om dette fortsetter, er det bare et spørsmål om tid før noen blir påkjørt på gangveiene. Det kan resultere i alvorlig skade og i verste fall at liv går tapt.

Vi har også vært i kontakt med eieren av en stjålet scooter som var observert på Holmlia. Scooteren ble kjøpt onsdag 17. juni 2020, og allerede natt til tirsdag 23. juni ble scooteren stjålet i Nordre Follo, uten at eieren fikk brukt scooteren. Den ble funnet igjen i Ravnåsveien på Holmlia rundt en uke senere, av kollegaene Erik Conradi og Aksel Bråthen. I løpet av tida frem til den ble funnet, ble den observert ved Lusetjern Kunstgress, Lusetjern Skole, Åsbråten, Holmlia Senter, og man kunne en av kveldene følge scooterens bevegelser direkte gjennom observasjoner som ble skrevet på Facebook. Ved et tilfelle lå den på tomgang i en grøft ved Rosenholm barneskole. På det aktuelle tidspunktet var eieren informert, og befant seg på Holmlia for å lete etter den.

Etter at scooteren ble funnet, ble den kondemnert av forsikringsselskapet, og eieren måtte betale 4000,- i egenandel. Den ulykkelige eieren fikk aldri muligheten til å kjøre sin egen scooter. Bildet under viser den røffe behandlingen scooteren fikk i løpet av den drøye uken den var borte.

Foto: Einar Salvesen / Erik Conradi

En annen scooter som har blitt observert flere steder på Holmlia, står fortsatt på sin opprinnelige eier. Eieren har uttalt at vedkommende ikke er den som har kjørt rundt med scooteren. Men om det skulle skje en alvorlig ulykke, kan eieren få et forklaringsproblem ovenfor både politi og forsikringsselskap om scooteren ikke er meldt stjålet, samtidig som den har vært aktiv i nærområdet i flere uker.

En av scooterne som har blitt brukt til villmannskjøring. Foto: Rebecca Nicol Kjøller

Gjennom et lite søk inne på Facebook-grupper i Søndre Nordstrand, finner man flere tråder om henslengte scootere, mopeder, sykler og andre dyrebare ting. I de fleste tilfellene ønsker nok eierne å få kjøretøyene tilbake, men i andre tilfeller virker eierne veldig likegyldig til det, og flere har stilt spørsmålet om det er fordi eierne selv deltar i villmannskjøring, selv om de personlig benekter det.

Foto: Oslo Syd Mediehus

Bildet ovenfor ble tatt over en uke etter at Kjøller fotograferte samme scooteren. Selv om eieren vet hvor scooteren står plassert, har den enda ikke blitt hentet.

Pøbelstreker

Når det kommer til påsatte bilbranner, mopeder som brenner, hærverk av sykler som kan forårsake alvorlig skade, og tyveri av scootere/mopeder, kan man ikke bortforklare det med at det er “pøbelstreker”. Dette er en kriminell aktivitet som må bli slått ned på. Det må bli tatt alvorlig, da vi ikke kan tolerere at det kjøres fort på gangveiene. Vi kan ikke tolerere at biler og mopeder blir satt fyr på, enten det er i garasjeanlegg eller ikke. Vi kan ikke tolerere at man risikerer å få frastjålet sykkelen sin.

Man kan ikke lukke øynene lenger for den utviklingen vi ser i dag. Man må kunne eie sykler uten å være redd for at de blir stjålet. Vi må kunne gå turer på gangveiene, uten å risikere å bli påkjørt. Vi må kunne bo trygt, uten å tenke på når den neste brannen starter.

Alle som ser noe mistenkelig, bør knipse et foto, og ta kontakt med politiet. Må et liv gå tapt før vi tar tak i problemene?