De siste årene har Mortensrudprosjektet, som gjelder utbygging av lokale aktivitetstilbud på Mortensrud, vært under planlegging. I de første tegningene var det også planlagt for en svømmehall, som senere har blitt valgt bort, til stor frustrasjon fra lokalbefolkningen på Mortensrud.

Plantegning for Mortensrudprosjektet

Innenfor området rett bak Senter Syd på Mortensrud, var den opprinnelige planen at de skulle finne plass til følgende:

 • Gang- og sykkelvei langs Lofsrudveien
 • Ny barneskole – erstatter Mortensrud skole
 • Kulturskole
 • Flerbrukshall med kampsportanlegg
 • Sykehjem og omsorgsboliger
 • Bibliotek
 • Fritidsklubb
 • Frivillighetssentral
 • Bad
 • Parkområder og gangveier
 • Fotball – 11er og 7er med kunstgress
 • Landhockey – kunstgress
 • Cricket – nasjonalanlegg
 • Områder for lek og aktivitet
 • Klubbhus idrett
 • og kanskje en friidrettshall

Men vi ønsker å fokusere på muligheten til å få en svømmehall på Mortensrud.

Pr. dags dato er det kun Holmlia Bad som er den lokale svømmehallen i Oslos største bydel. Og for å ta et eksempel om hvor nedprioritert bydelen til tider er.

I 2008 åpnet Bjørnholt Videregående Skole på Bjørndal i Søndre Nordstrand bydel. Oslos største bydel, var også den eneste bydelen som ikke hadde en videregående skole helt frem til 2008.

Blant lokalbefolkningen på Mortensrud er svømmehall noe som står høyt på ønskelisten, og det av flere grunner. I bydelen finnes det mange mennesker som er dårlig til å svømme, samtidig som skolene på Mortensrud og Bjørnholt kan ha flere aktiviteter, samt svømmeundervisning, uten å måtte dra enten til Holmlia, Lambertseter eller Bøler. Noe som koster både tid og penger.

Senter Syd på Mortensrud. Foto: Senter Syd

Vi har Hvervenbukta, som er Søndre Nordstrands pærle. Om sommeren er stranden svært befolket, og årlig ser vi flere som er på stranda, men som ikke bader. Det kan være mange årsaker til det, men å ha svømmeundervisning jevnlig i skolene kan også bidra til at flere velger å ta seg en svømmetur i Bunnefjorden, samtidig som man også minsker sjansene for drukningsulykker.

Byrådet har valgt å gå vekk fra planen om svømmehall, samtidig som den opprinnelige planen (se bildet over) viser at svømmehallen var planlagt på et lite området rett ved Senter Syd, og den hadde tatt under halvparten av plassen cricketbanen (nederst på tegningen) kommer til å ta.

Så kan man også diskutere i evigheter om hvor stort behov det er for cricketbane og landhockeybane. Cricketbane kan man forstå, da det er en sport med økende popularitet i Oslo, mens landhockey er en relativt ny idrett. Med svømmehall kan også idrettslag (Klemetsrud IL) ta med svømming som en del av idretten. Det er en relativt billig sport å drive med når det kommer til innkjøp av utstyr for utøverne, om man sammenligner med den mer populære idretten, fotball.

Innlegg vi har lest på Facebook viser at følgende er mest positivt innstilt til svømmehall:
-Innbyggerne på Mortensrud
-Lærere

-Skoleelever
-Bydelsutvalget


Mens det er byrådet i Oslo som er mest negativ til bygging av svømmehall.

Kanskje det har noe med det økonomiske, men man må tenke litt mer langsiktig. En svømmehall bidrar til å skape aktiviteter for barn, ungdom og voksne. Og en svømmehall er noe som er for alle. Cricket og landhockey er “særere” ting som ikke alle kan drive med.

Byrådet bør høre på folket.

Link til underskriftskampanje for å få på plass svømmehall:
https://www.opprop.net/mortensrudsvommehall

Vi kommer til å følge opp saken, og vil komme med ett grundigere innlegg ved en senere anledning. Prosjektet er fortsatt i planleggingsfasen, men oppstart for utbyggingen er ventet i 2022. Om dere har noen tips om saken, ta gjerne kontakt med oss gjennom vår Facebook-side.