I dag meldte Aftenposten at det mye omtalte Coronaviruset sprer seg fra bydel til bydel i Oslo. Bare i Søndre Nordstrand bydel har det vært en økning på 750% påviste tilfeller i løpet av de ti siste dagene.

Bydel Søndre Nordstrand, som omfatter Holmlia, Hauketo, Mortensrud og Bjørndal, med tilhørende nærområder.

Siden 20. mars har antallet påvist smittetilfeller i bydelen vokst fra 8 tilfeller, til 60. Det er en økning på 750%. Til sammenligning har Nordre Aker i samme periode, en økning på 268%. I bydelene der hvor Coronaviruset først ble oppdaget i Oslo, har det jevnet seg gradvis ut de siste ti dagene, mens i Oslo øst og syd har økningen vært drastisk. Stovner ligger på toppen i antall nye påviste tilfeller, og de har en økning på over 1000% i denne tidagers-perioden.

Verdens Helseorganisasjon (WHO) opplyste sist uke at viruset ikke kan smitte gjennom luft, kun dråpesmitte. Det betyr at det er ekstra viktig med god håndhygiene, og følge myndighetenes råd om å holde avstand når man er ute.
Vår oppfatning er at folk har blitt flinkere til å holde seg på minimum enmeters-avstand når man er ute å handler, men så er det dem som ikke gjør det. Enten bryr de seg ikke, eller så kan dem ikke lese.

Det er også folk som har skrevet av sine erfaringer på Facebook, at de har opplevd folk som smetter inn foran dem i køen om de holder god avstand til vedkommende foran seg. Noen ser det som en mulighet til å snike.

Vår anbefaling er å ikke dra til butikken hvis ikke det er nødvendig. Og man trenger som oftest ikke å ta med hele familien sin til den lokale matvarebutikken når man skal handle inn til middag.

Hvis muligheten er der, så anbefales det også gåturer, sykling eller el-sparkesykkel, fremfor å benytte seg av offentlig transport. Da Ruter også har kuttet ned på flere av rutene i Oslo, øker det sjansen for fullere busser, og et smitteharem for Coronaviruset.
Hold god avstand, og når dere går tur rundt Hvervenbukta, er det ikke nødvendig å gå tre – fire i bredden.

I Søndre Nordstrand bydel viser statistikken at 15.4 personer pr. 10 000 innbygger er smittet. Det høres ikke mye ut, 60 personer i en bydel med flere titalls tusen mennesker høres ikke mye ut, men om vi fortsetter å stå tett i tett i butikker, besøker venner og familie, så kommer viruset til å spre seg.

En oppfordring til de lokale matbutikkene er også å henge opp plakater hvor informasjon er skrevet på flere språk enn kun norsk. I denne situasjonen er det viktig at riktig informasjon når ut til alle mennesker, og at alle tar tak for å forhindre videre spredning av viruset.

Vis hensyn.

PS: Vi kjenner til datoen, dette er ikke en aprilsspøk.