I disse tider er det mange mennesker som tyr til bruk av munnbind. Intensjonen er god, man tror at det kan forhindre smitte, men de aller fleste som bruker munnbind, bruker det i den tro at man da unngår å selv bli smittet.

Munnbind har den motsatte effekten. Vi har observert flere mennesker i Oslo som nå går med munnbind, også her på Holmlia og i resten av Bydel Søndre Nordstrand. Man ser dem i butikken, på bussen, på tur med hunden. Her kommer forklaringen på hvorfor det anbefales fra norske helsemyndigheter å IKKE bruke munnbind om du ikke er syk.

Ved bruk av munnbind har man en tendens til å ta seg oftere til ansiktet enn om man ikke bruker munnbind. Munnbind beskytter munnen mot å sende bakterier ut i åpent rom, men som følge av at munnbind enklere samler opp støv, fører det til at man oftere tar seg til ansiktet.

Virus, som influensa og nå det mye omtalte Coronaviruset (Covid-19), smitter gjennom såkalt dråpesmitte. Det vil si at hvis man tar på f.eks dørhåndtak som har smitte på seg, for så å klø seg i øynene, får man smitten inn i kroppen. Munnbind bidrar ikke til å beskytte øynene mot smittestoffer.

Det er litt synd å måtte si dette hver gang det dukker opp et virus, også innenfor influensasesongen, da dette burde vært allmennkunnskap, men håndhygiene er ekstra viktig i disse dager. Og man bør forsøke å unngå å ta seg i ansiktet med hånda. Såpe og vann er det som funker best når det kommer til renhold av hendene, men ettersom det ikke er så enkelt å gå rundt med en bøtte vann og såpe når man er ute, kan et av midlene for å unngå smitte direkte på hendene være å alltid ha på seg hansker. Ikke ta direkte på dørhåndtak eller andre flater som folk vanligvis tar på.

Og alltid host/nys i armhulen, aldri direkte i hånda eller ut i løse luften. Ta forhåndsregler, tenk på dem som er i faresonen. Ikke kun tenk på deg selv.

La være å hamstre mat (og toalettpapir) i butikkene. Norge kommer ikke til å gå tom for mat med det første, men køen i matbutikkene kan bidra til mer smitte mellom personer som står tett i tett.

Om man har fått påvist smitte, skal man uansett ikke gå ut, man skal ikke gå til butikken, eller ta bussen, derfor trenger man heller ikke munnbind.

Stay healthy and safe.