Natt til sist lørdag ble 21 år gamle Halil Kara skutt og drept på Prinsdal, ikke langt unna bygrensen. En 18-åring har blitt pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap.

Vi ønsker å understreke at verken Halil Kara, eller de tre andre som var tilstede den aktuelle kvelden, har tilknytning til gjengmiljøet.

TV2 melder at 18-åringen som nå er pågrepet, har tette bånd til den kriminelle gjengen Young Bloods, da hovedsaklig “albanerfraksjonen”. I løpet av de siste årene har det vært flere alvorlige episoder som kan knyttes til Young Bloods. Alt fra drapsforsøk til kidnapping. Og de holder det gående.

Etter at en mann ble skutt i ryggen i februar 2018, ble det avholdt et folkemøte i Holmliahallen, hvor flere høytstående polititjenestepersoner og politikere stilte opp. Samt flere folk bosatt på Holmlia, som talte til forsamlingen som var tilstede. Folkemøtet ble, etter vår egen oppfatning, til en farse. Det gikk fra å handle om hvilket tiltak som må gjøres for å få en slutt på kriminaliteten, til å handle om innvandringsdebatten. Daværende Justis- og innvandringsminister Sylvi Listhaug var ikke alene om å dra igang den debatten.

I folkemøte befant også representanter fra Young Bloods seg, og ved at flere da ikke turde å stå frem og si sin mening, lar man gjengen vinne. Da lar man gjengen diktere hvordan vi i denne bydelen lever våre liv.

Innlegget fortsetter under videoen.

“Ikke snakk om det”

Vi har ofte lagt merke til at en del mennesker mener at man helst ikke skal snakke om den negative utviklingen i bydelen, for det setter Holmlia, og Søndre Nordstrand bydel i et dårlig lys. Men om vi ikke snakker om problemene vi har her ute, så blir det heller ikke bedre. Første fase i arbeidet må være å snakke om problemene. Innrømme at vi har en utfrodring. Komme opp med løsninger, tiltak som kan fungere. For nå får det være nok.

Samtidig som vi har sett en økning av våpenbruk i bydelen, er det bestemt at Manglerud Politistasjon går inn i en nedleggingsfase. Politistasjonen som omfatter hele Oslo syd. Allerede har de tatt vekk muligheten til å levere anmeldelser på Manglerud, og ønsker man å anmelde, må man nå enten reise til Stovner eller til Oslo sentrum. Politiposten på Holmlia ble nedlagt for flere år siden. Det er vi som trenger synlig politi.

Hvem står i posisjon til å engasjere seg?

Holmlia Sportsklubb ligger i hjertet av Holmlia. Etter flere uheldige hendelser i 2018 var vi i møte med klubben. Der kom det frem at det ikke var ønskelig å anmelde hendelsene, fordi “gutter er gutter”, og frykt for “represalier” fra gjengmiljøet. Hvordan kan man drive en breddeklubb, med arbeid rettet mot barn og ungdom, hvis man lar gjengene diktere klubben?

Det anbefales at Holmlia Sportsklubb tør å ta del i debatten. Man trenger ikke mange millioner i økonomisk støtte for at trenere, lagledere, ledelse og styret i klubben snakker med barna og ungdommene om hva som foregår i bydelen. Kanskje er det nettopp det disse barna trenger, noen å snakke med, noen som bryr seg.

Under vårt engasjement i Barne- og Ungdomssenteret på Åsbråten, fikk vi streng beskjed om å ikke lage kritisk innhold om gjengmiljøet i bydelen. Samtidig lot de det bli spilt inn en musikkvideo i klubbens lokaler, hvor flere selverklærte gjengmedlemmer deltok, og litt av videoen handlet om ulovlig pokerspill, og at en fyr ble angrepet og banka opp utenfor ungdomklubbens hovedinngang. Se musikkvideo under.

Kameleon – KDGM

Ved å søke på navnet hans på Youtube, kommer man inn på videoen “Ingen Andre”, som også viser hvordan Holmlia vises frem, og det “glamorøse” gjenglivet.

Åsbråten, oktober 2017

En mørk høstdag i oktober skjedde det mange har tenkt på i ettertid. En ung mann ble skutt i hodet en fredagskveld, ved siden av den lokale Spar-butikken. Skytinga fant sted kun 20 meter unna ungdomsklubben, som hadde stengt dørene for kvelden noen få minutter i forkant. Mannen er i dag lam fra halsen og ned. Flere personer er dømt til fengselsstraffer i ettertid. Bakgrunnen er en konflikt innad i gjengmiljøet.

Skytinga skjedde midt i et boligområdet.

Vi har ingen barn å miste. Det skal være trygt å gå på ungdomsklubbene på fredagskvelden. Det skal være trygt å gå hjem fra jobb/skole på ettermiddagen. Det skal være trygt å gå til og fra trening på kveldstid. Og det er det. Men så fort ting som dette skjer, da begynner man å tenke på sikkerheten. Hvorfor fortsetter det? Hvorfor sier politikere at vi skal ha mer politi i gatene, når polititilbudet blant innbyggerne blir mindre?

Hvilket tiltak fungerer?

Et av tiltakene nevnte vi i forbindelse med Holmlia Sportsklubb. De lokale idrettsklubbene, ungdomsklubbene og andre som arbeider målrettet for barn og ungdom, må tørre å ta samtalen med barna. Det kan være så lite som “hva tenker du om det som skjedde igår/forrige uke?“. Man trenger ikke å holde et langt foredrag, men gjøre barna oppmerksom på at de kan komme å snakke med deg ved behov.

Så lenge vi ikke tar den debatten, så lenge vi lar gjengene diktere hvordan vi lever, så har vi sviktet som bydel. Vi har sviktet barna. Vi har sviktet ungdommene. Og vi har sviktet oss selv. Veien er kort til et liv som gjengmedlem, og så fort man velger den veien, så ødelegger man sitt eget liv, sin egen fremtid. Og alle barn fortjener en fremtid.