31. desember feiret folket inn det nye året, som man alltid gjør. Man sier at statistikk er til for å brytes, men ikke alle statistikker bør brytes.

  • I 2019 ble fire mennesker drept som følge av en kriminell handling i Oslo politidistrikt, som også omfatter Asker & Bærum.
  • I 2019 ble kun èn person drept i trafikken i Oslo

Allerede før vi var halvveis inn i årets første måned, ble 21-år gamle Halil Kara skutt og drept på Prinsdal, og kun noen få dager senere ble et lite barn påkjørt og drept i Oslo. Dette er to tragiske hendelser som burde vært unngått.

Oslo er landets største by, og at vi har en så lav drapsstatistikk , og dødsfall i trafikken, sammenlignet med andre hovedstater i verden er noe vi som bor her kan være stolte over, men ett drap er et for mye. Ekstra ille er det når unge mennesker, som har hele livet foran seg, blir offer for en meningsløs handling.

Ulykken som skjedde i et fotgjengerfelt, hvor en liten unge ble påkjørt og drept, er tragisk. Både for familien, men også for sjåføren av bilen. Samtidig var den ulykken forårsaket av en uoppmerksom sjåfør, som ikke oppfattet at det også var grønt lys for fotgjengere da han tok en sving i lyskrysset.

Illustrasjonsbilde.

Hvorfor?

I løpet av et drøyt halvår, mellom oktober 2017 og april 2018, var det flere skyteepisoder i Oslo syd. Holmlia, Bjørndal og Lambertseter opplevde sin dose, som førte til at en polsk mann mistet livet på Bjørndal. En ung mann er i dag lam fra nakken og ned som følge av en skyteepisode på Åsbråten.

Den polske statsborgeren mistet livet som følge av at han ønsket å hjelpe en annen mann som hadde bilproblemer. Vedkommende, som var ruspåvirket i det aktuelle øyeblikket, følte seg truet og skjøt og drepte den polske mannen. Han var et uskyldig offer for en mann med våpen.

Hvorfor opplever vi at man så enkelt kan ty til våpen på grunn av en konflikt? Mange av disse konfliktene er bagateller, som kunne og burde vært løst på en annen måte enn å ta i bruk våpen. I slutten av april i 2018 ble en 18-åring skudd og alvorlig skadet i forbindelse med en slåsskamp på Holmlia senter, midt i rushtiden. Ingenting, uansett hva som er årsaken til en konflikt, rettferdiggjør bruk av skytevåpen og/eller stikkvåpen.

Oslo har allerede hatt en tung start på det nye året, la det ende med det som har skjedd. Vi må se fremover, og ta vare på våre medborgere.