I lys av fredagens drapshandling har debatten rundt politiets tilstedeværelse i Søndre Nordstrand bydel igjen blusset opp, men på søndag kan politiet ha gjort et sjakktrekk.

Rytterpoliti. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet

Rytterpoliti

Igår (søndag) stilte to politibetjener ved rytterkorpset opp på hesteryggen, og patruljerte områdene mellom Mortensrud og Prinsdal. Vi har vært veldig ivrig på å kritisere politiet, men vi føler også at det er på sin plass å gi dem ros når de fortjener det. Ved å stille opp på hesteryggen, gjør de seg selv til et mer folkelig politi.

Manglerud Politistasjon er i en nedlegginsfase, som gjør tilbudet for oss i de sydlige strøkene av Oslo dårligere, når det kommer til kontakt med politiet. Politiposten på Holmlia ble lagt ned for flere år siden. Og siden den gang, har politiet som har patruljert i denne bydelen, sittet varmt og godt inni bilene sine. Det gjør så tilgangen for innbyggerne har blitt fraværende.

Politiet har på en måte distansert seg fra folket, men det håper vi endrer seg. Dessverre virker det som at det må skje en alvorlig episode, før politiet stiller opp med mannskap man kan komme enkelt i kontakt med. Et ridende politi er ikke bare fint å se på, det er et politi innbyggerne kan snakke med. Barna synes det er stilig å se på hestene, og folk kan plutselig føle seg mer verdtsatt. Ridende politi burde bli en dagligdags “ting” i denne bydelen, selv om det nok bare er ønsketenkning.

Alvorlige episoder som krever et folkelig politi

I oktober 2017 ble en ung mann skutt på Åsbråten, i dagene som fulgte var det unormalt lite folk ute i gatene rundt Åsbråten, samtidig som politiet kjørte sine patruljebiler gjennom borettslag.

I februar 2018 ble en ung mann skutt i ryggen ved Ravnåsen. Det førte til at politiet parkerte sin “campingbil” på parkeringsplassen i nærheten, og ble stående der i noen dager, med politibetjenter innbyggerne kunne snakke med. Vi spanderte fire store sjokoladeplater på dem.

I april 2018 ble en ung mann skutt etter en slåsskamp like ved biblioteket på Holmlia senter. Da benyttet politiet samme “campingbil” som de parkerte midt på møteplassen ved Holmlia. Men hvor er politiet i periodene mellom de alvorlige episodene? La oss ha ridende politi, og gi innbyggerne her noe å være stolte av igjen. Ikke glem oss, som dere gjør hver gang det blir litt avstand til den siste episoden.