Vi valgte tidlig å komme med en karakteristikk av ungdommene som begikk disse handlingene som “drittunger”, noe som har skapt til dels sterke reaksjoner i kommentarfelt. Vi velger å stå fast ved den beskrivelsen, og her ønsker vi å redegjøre for hvorfor vi mener at dette er “drittunger”.

Foto: Teknisk Ukeblad

Først ønsker vi å vise til noen spesifikke hendelser som ble begått i Norge de siste dagene.

  • Ungdom kastet kinaputter inn i en stall med hester på Stovner i Oslo.
  • Det ble meldt om ungdom som stod på en bro og skjøt fyrverkeri ned mot bilene som kjørte under, på Bjørndal i Oslo.
  • Tre ungdommer kastet fyrverkeri inn på en buss på Holmlia i Oslo.
  • Det ble meldt om at ungdom kastet fyrverkeri mot et spisested i Kristiansand sentrum.
  • På Lørenskog ble det avfyrt fyrverkeri fra en bro, i retning biler.
  • Vest politidistrikt meldte at det ble avfyrt fyrverkeri mot en kirke, og mot folk i Bergen sentrum.
  • I Tønsberg ble det avfyrt fyrverkeri inni en butikk.
  • Ungdom skjøt fyrverkeri mot Lagunen kjøpesenter i Bergen.
  • I Lillestrøm ble det avfyrt raketter inne på stasjonsområdet.

Da vi fokuserer mest på det som skjer på Holmlia, er det bussepisoden som står i fokus. Men vi ønsker å understreke at vi ikke kaller Holmlia-ungdom generelt for “drittunger”, på bakgrunn av det viser vi også til de andre episodene. De aller fleste ungdom er skikkelige mennesker som oppfører seg bra, men det er det lille fåtallet som ødelegger.

Det som har skjedd de siste dagene kunne ha endt med alvorlige skader, og i verste fall dødsfall, men heldigvis gikk det såpass bra som det gjorde. Noen av kommentarene vi har observert har gått ut på at “dette er små barn som begikk en feil”, mens andre kommentarer sier at disse ungdommene er født i 2003. Da er man 16 år, og defineres som oftest ikke som “små barn”. De fleste 16-åringer vet utmerket godt at man ikke skal kaste fyrverkeri inn på en buss.

Sånn vi oppfatter mentaliteten til flere mennesker, er at det er viktigere å verne om disse ungdommene, enn bussjåføren som tross alt har sin arbeidsplass i en liten blikkboks. Bussjåfør er fra før av et svært utsatt yrke, og det har vært tilfeller både på Holmlia, og andre steder i Oslo hvor sjåføren har følt seg utrygg på jobb. Er det sånn vi skal ha det?

Ungdom som begår disse handlingene er drittunger, de vet bedre, men de bryr seg ikke. Enten det er på Holmlia, Stovner, Tønsberg eller Bergen. Om de ikke ønsker (eller tåler) å bli beskrevet som “drittunger”, bør de endre oppførselen sin. Respekt er ikke noe man kan kreve, det er noe man må fortjene, og da gjerne gjennom oppførsel og handlinger. Disse ungdommene blir kanskje respektert i sine miljøer, men vi som står bak Holmlia Mediehus, kommer ikke til å se på disse gutta som “små barn som bare begikk en feil”.

Dette er ikke uskyldig morro, dette er ikke guttestreker, dette er ikke rampestreker, dette er alvorlige hendelser som bør bli slått hardt ned på. Om de kun får en klapp på fingeren, hva hindrer dem i å begå samme (eller verre) handlinger i fremtiden?

Vi må tørre å snakke om det som skjer, selv om det er negativt. Vi må slutte å lukke øynene, vi må slutte å skyve ting under bordet, for om man ikke snakker om det, om man ikke gjør noe med det, så blir det heller ikke bedre.

De gutta som stod på sidelinjen i 2018 og ropte “horer” til jentene som spilte fotball, var også drittunger. Det tok tid før det ble tatt tak i. Alle har et ansvar. Alle må ta tak i problemene, for å hindre at det skjer igjen!

Hvem gjør mest for ungdommen?

Vi har tidligere blitt beskyldt for å kun skrive, men ikke fysisk gjøre noe for ungdommen i vår del av byen. Uten å gå spesifikt inn på ting vi har gjort, så kan vi si at vi har, og fortsatt gjør, masse for ungdommen, men vi ønsker ikke å legge noe skryt i hva vi gjør eller ikke gjør, da vi mener ungdommen bør være i fokus, ikke organisasjonene. De senere årene har det dukket opp flere organisasjoner som har barn og ungdom som fokusområde.

Det er vel og bra, men sånn vi oppfatter det, også etter å ha vært i kontakt med flere andre mennesker som jobber innenfor samme fokusområdet, er at flere av disse organisasjonene er mest interessert i å krangle om hvem som gjør mest. Istedenfor å faktisk kunne samarbeide med hverandre, for gjennom samarbeid kan man oppnå mye mer i samfunnet vårt.

Men om vi skal gå inn på hvem som gjør mest, så kan vi si at det ikke er noen av organisasjonene som dukket opp etter 2017. Mange blir kanskje overrasket over hvem vi mener gjør mest, men dette er folk som virkelig fortjener all mulig ære for å være der ute, blant ungdom.

Utekontakten

Utekontakten Søndre Nordstrand har kontor i Rosenholmveien. Dette er unge mennesker, som jobber utelukkende mot barn og ungdom i denne bydelen. De unge står i fokus. De kjenner til de aller fleste, og de er der ute sammen med dem. Man kan risikere å møte Utekontakten på steder som Holmlia, Bjørndal, Mortensrud etc. De er ikke bundet til kontoret sitt, de er ikke bundet til ett sted.

De beveger seg ut der de vet ungdommen “henger” på kveldstid. De snakker med dem, de arrangerer turer for ungdommen. Kino, ski/slalom osv. Det er dem som fortjener all ære for den jobben de legger ned ukentlig.

Så får dere alle ha ett godt nyttår. Skrevet av Chris S.