Fjorårets VG-artikkel ga inntrykk av at Holmlia (som den artikkelen fokuserte på), er et sted hvor “Young Bloods” regjerer, og at man blir skutt så fort man setter en fot ut av døra.

NRKs nye nettserie “18”.

Men nok om VG, “Young Bloods” og Holmlia, nå tar vi turen over til Groruddalen, der NRKs nye nettserie “18” har sin handling fra. Serien, med premiere 13. oktober 2019, handler om en ung mann på 18 år, som er i ferd med å havne i gjengmiljøet der han bor. For å forsørge seg selv og familien.

Serien tar opp viktige punkter som kvinnesynet i mannsjåviniske ungdomsgjenger, i dette tilfellet, hovedsakling innvandrergjenger i Oslo, noe man også vet er et problem man må ta tak i her på Holmlia også.

Antagelivis er det noen som kommer til å være kritisk til at vi nevner at det også dessverre er et problem på Holmlia, men man må tørre å ta den debatten, for at ting skal bli bedre.

Men nå skal vi fokusere på hvordan Aftenpostens serieanmelder omtaler NRKs nye storsatsing. NRK på sin side retter seg mer og mer mot ungdommen.

Screenshot: Aftenposten

Dette er Aftenpostens overskrift når det kommer til anmeldelse av serien. Ettersom anmeldelsen ligger bak betalingsmur, kommer vi bare til å legge ut ett par punkter anmeldelsen tar for seg. Nå skal det også sies at vi ikke har sett serien, så vi kan ikke uttale hvor dårlig eller god den er, men vårt innlegg handler om hvordan vi oppfatter anmeldelsen av serien.

Den fulle anmeldelen kan dere lese her: TV-anmeldelse: Romantikk og griseprat redder ungdomsserie om gjengmiljø

 • Skildringen av hvor dårlig jentene blir behandlet i dette testosteron-dominerte miljøet, gjør sterkt inntrykk, og det er her serien utmerker seg. Den tør å vise frem en usminket versjon av hvordan jenter behandles i mannssjåvinistiske ungdomsmiljøer.

Dette er et viktig tema å belyse. Og det er ikke mange som klarer det bedre enn NRK, selv om de feilet til dels grovt i 2. sesong av Heimebane, der de puttet inn mest mulig på kortest mulig tid, som en siste krampetrekning for å melke kua ekstra tørr.

Hvordan jenter/kvinner blir behandlet er et tema man bør legge mer lys over, og ikke bare på 8. mars. Da vi i dette landet er likestilt med hverandre.

 • Seriens aller største svakhet er imidlertid volds- og actionscenene.

  Det er litt uklart for meg om disse scenene er så dårlig løst fordi serieskaperne A) egentlig ikke vil vise eksplisitt vold til et ungt publikum, B) har for lavt budsjett til å løse dem på en god måte, eller C) ikke har erfaring med å skildre action på TV, slik at det ender opp med å se amatørmessig ut.

  Det er synd, for konsekvensen er at de ikke lykkes med å bygge opp en spenningskurve før det smeller. Hendelsene farer så raskt forbi at man hverken rekker å bli spent eller skremt. Det blir flatt og uengasjerende drama, dårlig klippet og lyssatt.

Det er her vi mener Aftenposten har feilet i sin romantiske skildring av hvordan norsk gjengmiljø i Oslo er. Om man ønsker å se en film eller serie med masse action, halvtimes skuddvekslinger og eksplosjoner, som resulterer i titalls døde mennesker, både kriminelle, sivile og politifolk, så er det et stort nok utvalg på Netflix. For ikke å snakke om slåsscenene hvor skuespillerne tar trippel-salto mens de sparker hverandre i hodet.

Men realiteten er en helt annen.

 1. Om det smeller i Oslo, så smeller det i form av 2 – 3 skudd, og så er man ferdig.
 2. Gjengslagsmål (med eller uten slagvåpen) er som oftest over i løpet av kort tid.
 3. Oslos gjengmedlemmer er uten tvil dårlig til å både skyte, og ta liv (og bra er det).
 4. I Norge har det ikke vært så mange saker hvor gjengmedlemmer spesifikt har “planlagt” å ta ut fienden, men det har vært tilfeller hvor det har smelt fordi man har sett en annen person tilfeldig på gata.
 5. For at serien skal ha noen som helst troverdighet i sin skildring av Oslos gjengmiljø, trenger man ikke bruke spesielt lang tid på å bygge opp en spenningskurve, da ting som oftest skjer i form av punkt 4.
 6. VGs artikkel i 2018 var skremselspropaganda, sjansen for å bli vitne til diverse RPG-angrep i Oslo er minimal, også som gjengmedlem.
 7. NRK trenger ikke å romantisere det å være gjengmedlem. I hvert fall ikke i en serie som skal være noenlunde realistisk.

Serien kan dere se her: https://tv.nrk.no/serie/17