Oslo ble for noen måneder siden kåret til Europas Miljøhovedstad av EU. MDG hyllet seg selv. Så la oss ta en titt på hva miljøhovedstaten har å tilby.

I Oslo har vi et T-banenettverk, buss, tog og båt. Vi har bysykler, og nå også elektriske sparkesykler, som for øvrig ligger strødd rundt om i gatene. Fra 1. juni åpner bomstasjonene mellom hver bydel, for å få flest mulig over til offentlig transport. Målet er da å få ned biltrafikken. Alt godt så langt? Les videre.

Enkeltbillett i Oslo (for vanlig betalende) koster pr. dags dato 36 kroner, billetten varer i en time. I løpet av den timen kan man reise så mye man vil med alle de overnevnte tilbudene, så lenge det er innenfor Oslo. Om man skal reise ut av Oslo må man betale for en sone til.

Så la oss ta hver enkelt transport-mulighet punkt for punkt.

——————————————————————————————————-

Buss:

Busstilbudet i Oslo er strålende, de kjører ofte, og du kommer deg som regel dit du skal ved å benytte deg av busstilbudet. Men en ting er at bussen kjører deg dit du skal (som regel), vi må også ta en titt på det som er inni bussen. Billettscannerne, der du scanner din elektroniske billett (ja, man kan bare bruke elektroniske billetter eller billettappen til Ruter), er i ustand i 9 av 10 busser. Det burde vært motsatt, men svært sjeldent kan man ta en buss i Oslo hvor billettscannerne fungerer. Minst èn er i ustand, og ofte alle sammen.
I tillegg er det ikke alltid at skjermen som viser hvilken buss du sitter på, og holdeplassene fungerer. Flere ganger ser man en windows-logo med en feilmelding, istedenfor bussholdeplassene.

Ikke nok med det, selv om dette er en filleting, så er det greit å ta med. Alle lokalbusser i Oslo har USB-ladeinnganger ved hver seterad. Ved flere tilfeller består de av et stort hull, med løse ledninger inni. Vedlikehold av bussene virker å være på et historisk lavt nivå. I løpet av få uker i år, opplevde vi at bussen (samme linje) brøt sammen to dager på rad på grunn av kulden, for så at den noen uker senere brøt sammen fordi den ikke tålte mildværet, det vil si da gradestokken passerte hele tre plussgrader.

——————————————————————————————————-

Tog:

NSB slo seg i kjent stil sammen med Nettbuss, og skiftet navn til Vy, fordi de har planer om å Vy’e seg inn i fremtiden. Sannheten der er at ved å slå seg sammen med Nettbuss, så øker det sjansen for at de har busser tilgjengelig når de kjører Buss-For-Tog, noe som ikke er så veldig sjeldent.

Nå er NSB nasjonalt, men i Oslo-området er det et stort problem at togene kjører svært sjeldent når de skal. Ofte er det forsinkelser eller innstillinger. Ofte får man ikke beskjed om at toget faktisk er innstilt, før man har ventet i 25 minutter og det er hele fem minutter til neste tog har planlagt ankomst/avgang. Skjermene på togstasjonene er ofte i ustand, eller bare ustabile. Og billettautomatene ser ut som de er fra fra forrige århundre (muligens at de er det?). Hver sommer står togene på Østfoldbanen stille i seks uker, med begrunnelse at de driver vedlikehold på skinnene. Første toget som kjører etter de seks ukene er gjerne forsinka. Siste toget i 2018 retning Oslo sentrum kom 27 minutter forsinka.

——————————————————————————————————-

T-bane:

T-banen i Oslo er det ikke like store problemer med. De sporer ikke av like ofte som de gjorde i starten da de italienske vognene fikk et ublidt møte med norsk vinterføre. Som sagt har de skifta ut alle de gamle, legendariske røde vognene, med “hypermoderne” vogner med stor, romslig plass innvendig. T-banen har sine problemer, men det er som oftest grunnet signalfeil (noe som burde vært mulig å fikse), eller at folk blir observert gående i tunellene (idioter).

Det planlegges i disse dager å bygge ut T-banenettverket, men i kjent planleggingsstil kan det fort ta tjue år før utbyggingen starter.

——————————————————————————————————-

Båt:

Båtene er det ikke noe særlig tull med. De klarer seg greit, selv om vinteren. Men det er ikke båt som er det mest brukte transportsmiddelet i Oslo.

——————————————————————————————————-

Hva er kriteriene for å bli kåret til miljøhovedstad? Ser man kun på transportsnettverket? Eller ser man også på standarden på de enkelte transportmulighetene? Hjelper ikke at det er gode bussforbindelser, hvis bussene ikke blir vedlikeholdt på et akseptabelt nivå.

I 2005 valgte Oslo Kommune å innvestere rundt 60 millioner kroner på å sette opp billettdører ved T-banestasjonene i sentrum. Planen var at de skulle ha samme effekt som i andre storbyer i verden (New York, London, Tokyo m/fler). Man skulle scanne billetten sin, og det skulle åpnes en dør som slipper deg inn. Det skulle motvirke sniking. I 2018 ble det besluttet at apparatene skulle fjernes, uten å ha blitt brukt en eneste gang til det formålet de ble satt opp for.

Velkommen til miljøhovedstaten i Europa, Tigerstaden Oslo. ❤