“I Ajax har man et akademi med profesjonelle trenere, det er ikke som i Norge hvor man har foreldretrenere som lærer ungene sidepasninger og ditt og datt”.

Dette ble sagt i Viasats studio før kveldens Champions League-kamp mellom Ajax og Tottenham på Johan Gruijff ArenA.

Ajax er kjent for å være et av, hvis ikke det, beste laget i verden når det kommer til utvikling av unge talenter. De finkjemmer det nederlandske markedet, henter unger langt ned i årene, og forer dem på fotball ved siden av utdanning fra de er små. Flere av disse spillerne, som i dag er i slutten av tenårene/tidlig tjueåra, spiller semifinale i Champions League for Ajax i skrivende stund.

I Ajax sitt akademi har de profesjonelle trenere. Trenere som har den øverste lisensen til UEFA. Trenere som tjener en god lønn til å leve av. Trenere som kun trenger å tenke på fotball og utvikling. Det har vi ikke i Norge.

I Norge er vi avhengig av at foreldre, eller andre, bidrar frivillig som trenere for barn og ungdom. Breddeklubbene i Norge har ikke mulighet til å betale en anstendig lønn til trenere. Er det da riktig av Viasats fotballeksperter å rakke ned på alle de tusener av voksne som bidrar frivillig hver dag, for at barna kan drive med det barna vil drive med?

På barnenivå er det normalt at det er foreldre som jobber som trenere, mens det på ungdomsnivå har blitt mer og mer vanlig at klubbene henter andre engasjerte personer til å jobbe frivillig som trener. Uten alle dem som bidrar, så hadde mange unge i Norge ikke hatt mulighet til å drive med sport.

I Nederland, og i andre land, besøker man breddeklubbene i disse landene, ser man at også der er det engasjerte foreldre som driver treningene. Ajax og de andre storklubbene (det vil si klubber i de øverste ligaene) har en økonomi som tillater å betale gode penger for profesjonelle trenere. Men hvor mange klubber er det som driver profesjonelt? Kontra hvor mange klubber det er i hvert enkelt land?

I Norge er det titusenvis av barn og unge som driver med en form for idrett. Under 1% av dem lyktes profesjonelt. Men uten engasjerte foreldre, så hadde antallet barn som driver med idrett, sunket betraktelig.

Man kan ikke sammenligne Ajax som klubb, med foreldretrenere i Holmlia SK, Nordstrand IF, eller en hvilken som helst annen breddeklubb i Norge. Vi må gjøre det beste ut av det vi har. Og bidra til at barna får drevet med idrett. Ikke kun tenke økonomi.

Men tilbake til Ajax. I dette øyeblikk har Ajax en kaptein på 19 år (tidenes yngste kaptein i Champions League), som er i ferd med å lede laget sitt til finalen i Champions League. Det er ingen dårlig prestasjon av muligens tidenes yngste semifinalelag.

Til syvende og sist fortjener foreldre, og andre, all honnør for at dem stiller opp for barna.

PS: Før publiseringen har Tottenham scoret to kjappe mål, og utlignet til 2 – 2 (3 – 2 sammenlag til Ajax) med en halvtimes tid igjen å spille.