(Holmlia, Oslo) En drosjesjåfør ble mandag kveld ranet på Holmlia Senter, melder Dagbladet.

Like før 00:30 meldte politiet at de hadde pågrepet to gutter på 17 år og en på 18 år. Nå skal ikke vi gå nærmere inn på den saken, da de andre mediene kan fokusere på å opplyse om selve saken.

Men det vi mener er viktig er å arbeide for å forebygge at slike ting skjer. Nå forekommer kriminalitet overalt i Oslo, og i alle landsdeler av Norge, men hvis vi ønsker at Holmlia skal bli sett på som et fint sted, et bra sted å bo, så må også vi som bor på Holmlia ta tak i disse sakene her. Opp gjennom årenes løp har det vært veldig “upopulært” å ta opp disse temaene, fordi det kan virke sårt for noen, og andre føler det er et angrep på Holmlia som sted, spesielt hvis folk utenifra tar det opp.

Men om vi som bor her tar tak i disse sakene, setter oss inn i det, og arbeider aktivt sammen for å forebygge kriminalitet blant unge, da slår vi to fluer i en smekk. Vi som bor her kan selv være stolte over at vi arbeider for nærmiljøet vårt, og folk utenifra har ingenting å bruke mot Holmlia som sted lenger

Det er mange tiltak det snakkes om, leksehjelp og strikkekafe er to ting, i tillegg til andre organisasjoner som har aktiviteter for barn og ungdom, men vi kan heller ikke glemme det faktum at de fleste som ender opp med å begå kriminalitet, de benytter seg ikke av tilbudene man kan vise til. Og man kan ikke tvinge ungdom til å delta på aktiviteter.

Vi har sett at skolene ofte blir trukket fram som et området som må bli flinkere til å se elevene, men vi vil trekke frem noe annet som vi mener er enda viktigere. Foreldrene. Hvor er dere? Snakker dere med barna deres? Vet dere hva barna bedriver tiden sin med? Og ja, vi nevner barn, fordi er man under 18 år, så er man pr. definisjon fortsatt et barn. Man er ikke myndig, og da er det foreldrene som står med hovedansvaret. Man kan ikke legge skylden over på skole, TV, spill og rap. Og tro at man selv som forelder ikke har noe ansvar ovenfor utviklingen hos barnet.

Andre snakker om mer synlig politi i gatene. Og det er vel og bra, men kommer det til å hjelpe? Kommer politiet til å klare å patruljere samtidig som de også viser respekt for den lokale ungdommen? Og ikke mistenkeliggjør guttegjengen som henger utafor Narvesen? Det er mange som blir nervøse når man ser en politibil, selv om man ikke har gjort noe ulovlig. Det er noe med uniformen, og det at man kanskje har dårlige erfaringer fra før av. Og det skader heller ikke at politibetjentene gir et lite smil når de kjører forbi, selv om det bare er ved en bussholdeplass.

Synlig politi betyr ingenting hvis ikke man har respekt, og den respekten må være gjensidig. Ungdommene må respektere politiet, og politiet må respektere ungdommene, men man kan heller ikke kreve å få respekt, det er noe man fortjener utifra handlinger og væremåte.

Så må vi snakke sammen. Holmlia har stått samlet før, og Holmlia vil stå samlet igjen, men da må alle gjøre en innsats i nærmiljøet.

Man kan ikke skyve problemene under bordet lenger. Det hjelper ingen.